Winds, Storms and Cyclones (NCERT solutions,Class 7)

Solutions of Exercises

(1)Fill the missing words in the blank spaces in the following statements:

(a) Wind is _____air.

(b) Winds are generated due to _____heating on the earth.

(c) Near the earth’s surface _____air rises up whereas ____air comes down.

(d)Air moves from a region of ____pressure to a region of low pressure.

Ans-

(a) Wind is moving air.

(b) Winds are generated due to uneven heating on the earth.

(c) Near the earth’s surface warm air rises up whereas cool air comes down.

(d)Air moves from a region of high pressure to a region of low pressure.

(2) Suggest two methods to find out wind direction at a given place.

Ans- Satellite and radars are two methods to find out wind direction at a given place.

(3) State two experiences that made you think that air exerts pressure (other than those given in the text).

Ans- Two experiences that made us think that air exerts pressure are given below:

(i) Clothes hanging outside the house for drying flutter when wind blows.

(ii)We feel difficulty in walking when air blows.

(4) You want to buy a house. Would you like to buy a house having windows but no ventilators? Explain your answer.

Ans-No, I would like to buy a house with ventilators. The temperature of room rises in day. As a result of this room air warms up and rises up. This warm air moves out from the room through ventilators. It lowers the temperature of the room. We also get fresh air from the window.

(5) Explain why holes are made in hanging banners and hoardings.

Ans-Air can damage banners and hoardings. Hence holes are made in them to reduce the air pressure on banners and hoardings.

(6) How will you help your neighbours in case cyclone approaches your village/town?

Ans- I will help my neighbours in case cyclone approaches my town by

(i) sharing information regarding cyclone

(ii)making arrangements to remove their belongings from their houses

(iii) giving them emergencies numbers of police and rescue team

(iv) advising them not to drive at the time of cyclone

(v)providing them necessary information of safety measures.

(vi) making arrangements for them to move in cyclone shelters

(7) What planning is required in advance to deal with the situation created by a cyclone?

Ans- Planning is required in advance to deal with the situation created by a cyclone, is given below:

(i) They should not ignore the warnings issued by the meteorological department through TV, radio, or newspapers.

(ii)They should make necessary arrangement to shift household items and cattle to the safer place.

(iii) They should not drive through standing water as floods may have damaged eh road.

(iv) They should have phone numbers of emergency services as fire brigade, hospitals and police.

(v) They should not drink water as it can be contaminated.

(vi)  They should not touch wet switches and fallen electric line.

(vii) They should not pressurise the rescue team by making undue demands.

(ix)  They should help our neighbours and friends.

(8) Which one of the following place is unlikely to be affected by a cyclone?

(i) Chennai

(ii) Mangaluru(Mangalore)

(iii) Amritsar

(iv) Puri

Ans-

(i) Chennai

(ii) Mangaluru(Mangalore)

(iii) Amritsar   √

(iv) Puri

(9) Which of the statements given below is correct?

(i) In winter the winds flow from the land to the ocean.

(ii) In summer the winds flow from the land towards the ocean.   

(iii) A cyclone is formed by a very high – pressure system with very high – speed winds revolving around it.  

(iv) The coastline of India is not vulnerable to cyclones.

Ans-

(i) In winter the winds flow from the land to the ocean.  True

(ii) In summer the winds flow from the land towards the ocean.   False

(iii) A cyclone is formed by a very high – pressure system with very high – speed winds revolving around it.  False

(iv) The coastline of India is not vulnerable to cyclones.  False

Helping Topics

Winds, storms and cyclones

Practice sheet,class 7

Picture1

Leave a comment