Tissues (NCERT Solutions,Class 9)

Page 69

(1) What is a tissue?

Ans- A tissue is a group of cells that are similar in structure and work together to perform a particular function.

(2) What is the utility of tissues in multi – cellular organisms?

Ans- Utility of tissues in multi – cellular organisms are given below–

(i) It helps movement in our body

(ii) It helps in digesting food

(iii) It helps in excretion.

(iv) It helps in inhaling and exhaling

(v) It helps in circulation of blood etc.

Page 73

(1) Name types of simple tissues.

Ans- Simple tissues are-

(i) Parenchyma permanent simple tissue

(a) Chlorenchyma

(b) Aerenchyma

(ii)Collenchyma

(iii) Sclerenchyma

(2) Where is apical meristem found?

Ans- The apical meristem is present at the growing tips of stems and roots and increases the length of the stem and root.

(3) Which tissue makes up the husk of coconut?

Ans- Sclerenchyma tissue makes up the husk of coconut.

(4) What are the constituents of phloem?

Ans- It is made up of five types of cells which are sieve cells, sieve tubes, companion cells, phloem fibres and the phloem parenchyma.

Page 77

(1) Name the tissue responsible for movement in our body.

Ans- Muscular tissues are responsible in our body.

(2) What does a neuron look like?

Ans- A neuron consists of a cell body with a nucleus and cytoplasm from which long thin hair –like parts arise which has a single long part axon and many branched parts dendrites. An individual nerve cell may be up to one metre long.

(3) Give three features of cardiac muscles.

Ans- Three features of cardiac muscles are –

(i) rhythmic contraction

(ii) relaxation

(iii) pumping of blood

(4) What are the functions of areolar tissue?

Ans- The functions of areolar tissues are given below –

(i)It fills the space inside the organs

(ii)It supports internal organs

(iii)It helps in repair of tissues.

Exercises

(1) Define the term “tissue”.

Ans- A tissue is a group of cells that are similar in structure and work together to perform a particular function.

Eg:- Plant tissues and animal tissues

(2) How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.

Ans- Xylem consists of tracheids, vessels, xylem parenchyma and xylem fibres.

(3) How are simple tissues different from complex tissues in plants?

Ans-

Difference between simple tissues and complex tissues of plants are tabulated below –

SN Simple Tissues Complex Tissues
1. These are made up of one type of cell. These are made up of more than one type of cells.
2. Perform single function. Perform common function.
3. Parenchyma, collenchyma and sclerenchyma are three types of simple tissues. Xylem and phloem are two types of complex tissues.

(4) Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma on the basis of their cell wall.

Ans- Parenchyma lives in cell walls.

The collenchyma tissues cells are living, elongated, irregularly thickened at the corners and have very little intercellular space.

The sclerenchyma tissues cell walls are thickened due to lignin because of no intercellular space.

(5) What are the functions of stomata?

Ans- Functions of the stomata-

(a) Necessary for exchanging gases with the atmosphere.

(b) Transpiration (loss of water in the form of water vapours) also takes place through stomata.

(6) Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.

Ans- Diagrammatic representation of the three types of muscle fibre –

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Tissues | Cardiac Muscle Tissue | NCERT | Class 9

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Tissues | Unstriated Muscle Tissue | Diagram | Class 9

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Tissues | Striated Muscle Tissue | Diagram | Class 9

(7) What is the specific function of the cardiac muscle?

Ans- The specific function of cardiac muscles of the heart show rhythmic contraction and relaxation throughout life.

(8) Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and site/location in the body.

Ans-

SN Striated Muscles Unstriated Muscles Cardiac Muscles
1. Long, cylindrical, unbranched and multinucleate.

 

 Long with pointed ends (Spindle – shaped) and uninucleate.

 

Cylindrical, branched and uninucleate.
2. Attached to bones Blood vessels In Heart

(9) Draw a labeled diagram of a neuron.

Ans- A labeled diagram of a neuron is represented below –

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Tissues | Neuron - Unit of Nervous Tissue | Diagram | NCERT | Class 9

(10) Name the following.

(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.

(b) Tissue that connects muscles to bone in humans.

(c) Tissue that transports food in plants.

(d) Tissue that sores fat in our body.

(e) Connective tissue with a fluid matrix.

(f) Tissue present in the brain.

Ans-

(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.     Epithelial Tissue

(b) Tissue that connects muscles to bone in humans.  Striated muscles

(c) Tissue that transports food in plants.     Complex permanent tissue –phloem

(d) Tissue that sores fat in our body.   Fat storing adipose tissue.

(e) Connective tissue with a fluid matrix. Blood

(f) Tissue present in the brain.  Nervous tissue

(11) Identify the type of tissue in the following: skin, bark of tree, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle.

Ans-

SN Example Type of tissue
1. Skin Stratified squamous epithelium tissue
2. Bark of tree Collenchyma permanent tissue
3. Bone Connective tissue
4. Lining of kidney tubule Cuboidal epithelial tissue
5. Vascular bundle Permanent tissue

(12) Name the regions in which parenchyma tissue is present.

Ans-The parenchyma tissue is present within the cell wall.

(13) What is the role of epidermis in plants?

Ans- Role of epidermis in dry habitat-

(i)In dry habitats, the epidermis may be thicker to protect water loss.

(ii)Epidermis cells on the aerial parts of the plant often secrete a waxy, water resistant layer of cutin on their outer surface.

(iii)These cells also protect plant from mechanical injury and invasion by parasite fugi.

Role of epidermis cells of the leaf-

(i) Necessary for exchanging gases with the atmosphere.

(ii) Transpiration (loss of water in the form of water vapour) also takes place through stomata.

Role of epidermis cell of the root –

The function of the epidermis cell of the root is to absorb water.

(14) How does the cork act as a protective tissue?

Ans- A strip of secondary meristem located in the cortex forms layers of cells which constitute the cork of dead cells with no intercellular spaces which protects the cell.

(15) Complete the following chart:

Ans-

Tissues, q 15, NCERT, class 9

 

Helping Topics

Tissues

Practice sheet, class 9

Picture1

 

Leave a comment