Transportation in Animals and Plants| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Transportation in Animals and Plants for class 7 are provided below.

(1) Name the components of the circulatory system.

Ans-

The components of circulatory system are given below-

(i) Heart

(ii)Blood

(iii) Blood Vessels

 

(2) What is the role of white blood cells in blood?

Ans- White blood cells find in blood which fights against germs that may enter our body.

 

(3) What is the use of arteries?

Ans- Arteries are the vessels which carry oxygen rich blood from the heart to all parts of the body. Thus, arteries are very useful as they provide oxygen to our body which is essential for our lives.

 

(4) Define heart beat. What is heart beat of a healthy person?

Ans- The rhythmic contraction of muscles of walls of the chambers of the heart followed by its relaxation constitutes a heart  beat. A resting person has a heart beat between 72 and 80 beats per minute.

 

(5) Do hydra and sponge have circulatory system? Explain your answer.

Ans- No, animals such as sponge and hydra do not have any circulatory system. The water in which they live brings food and oxygen as it enters their bodies. The water carries away waste materials and carbon dioxide as it moves out. So, they do not need a circulatory fluid like the blood.

 

(6) What is xylem and phloem?

Ans- The vascular tissue for the transport of water and nutrients in the plant is called the xylem. It connects the roots to the leaves through the stem and branches and thus transports water to eh entire plant.

Pholem is the vascular tissue which transports food to all parts of the plant.

 

(7) How our excretion system works?

Ans-

The parts of body like kidneys, ureters, bladder and urethra which involved in excretion forms the excretory system.

Functioning of our excretion system is given below-

(i)The blood having useful and harmful substances is filtered by the blood capillaries in the kidneys.

 (ii)The waste dissolved in the water is removed as urine. From the kidneys, urine goes in to urinary bladder through tube like ureters.

(iii) It is stored in the bladder and is passed out through the urinary opening at the end of a muscular tube called urethra.

 

(8) Fill in the blanks:

(i)The English physician ……………. discovered the circulation of blood.

(ii) The colourless fluid in the blood is known as………

(iii) ……… and ……….. are known as blood vessels.

Ans-

(i)The English physician William Harvey discovered the circulation of blood.

(ii) The colourless fluid in the blood is known as Plasma.

(iii) Arteries and veins are known as blood vessels.

 

(9) Identify the figure and label it.

Human Heart

Ans-

The given figure is heart. Its part is labeled and is shown below-

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Transportation in animals and plants | Diagram | Sections of human heart | NCERT | Class 7

 

(10) Match the items in column I with column II:

Column I                                                                         Column II

(i)Blood                                                                         filter blood

(ii) Artery                                                                      pores on leaves

(iii)Stomata                                                                  plasma

(iv) Xylem                                                                     carry oxygenated blood

(v)Kidney                                                                      transport water and nutrients

Ans-

Column I                                                                  Column II

(i)Blood                                                                   (v)  filter blood

(ii) Artery                                                                (iii)  pores on leaves

(iii)Stomata                                                             (i)   plasma

(iv) Xylem                                                                (ii)   carry oxygenated blood

(v)Kidney                                                                 (iv)  transport water and nutrients

Helping Topics

Transportation in Animals and Plants

NCERT Solutions Class 7