Winds, Storms and Cyclones| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Winds, Storms and Cyclones for class 7 are provided below.

(1) What is tornado?

Ans- Tornado is a dark funnel shaped cloud that reaches from the sky to the ground with a varying diameter from meter to kilometer. It sucks everything near it. It can travel at speeds of about 300 km/h. It can be form within the cyclones. The west coastline of India is less vulnerable to cyclonic storm then east coast line in terms of intensity and frequency of the cyclones.

 

(2) What are the destruction caused by the cyclone?

Ans- Destruction caused by cyclones are given below-

(i) Strong winds can push water towards shore even if the storm is hundreds of kilometers away. Coming of water towards the shore is the first indication of approaching cyclone.

(ii)The eye of cyclone (center of the cyclone) has low pressure that lifts water surface in the center at the height o f3-12 metres. It looks like a moving water wall towards the shore. Hence, water enters the low- lying coastal areas that causes loss of many life and property.

(iii) It may further worsen the flood situation.

(iv) It can damage houses, telephone and other communication system, trees.

 

(3) How a thunder storm becomes a cyclone?

Ans- The rising temperature of the land produces strong upwards rising winds that caries water droplets. These droplets condense there and fall down as rain. The swift movement of the failing water droplets along with rising air create lightening and sound that is called thunderstorm. Water takes heat from the atmosphere to change into vapour. When these vapours changes in to liquid as raindrops it releases the heat to the atmosphere and warms the air around. The air rises up and crate low pressure. Hence, more air rushes to the centre of the storm. The chain of cycles forms a low- pressure system with very high speed winds revolving around it. This weather condition is called as cyclone.

 

(4) The warm air is lighter than the cold air. Explain it with an example.

Ans-

Tie two paper bags upside down of same size on a stick. Put a thread in the middle of the stick. Hold stick with thread as a balance. Put a burning candle below one bag. After some time balance of stick disturbed and it moves downward in the direction of the other bag. The hot air expands and occupies more space. Hence, warm air is lighter than the cold air.

Air expands and occupy space after heating Air expands and occupy space after heating from NCERT Chapter Winds, Weather and Cyclone

 

(5) What are the precautions should be taken at the time of lightening in thunder storm?

Ans- Precautions taken at the time of thunder are given below:

(i) Do not take shelter under an isolated tree. Take shelter under a small tree.

(ii) Do not lie on the ground.

(iii)Do not use umbrella with a metallic end.

(iv) Do not sit near a window.

(v) Do not take shelter under open garages, storage sheds, metal sheds.

(vi) A car or a bus is a safe place to take shelter.

(vii) Do not go into water. But go in the building.

 

(6) If you stuck in thunderstorm while driving a car. What safety measure you would take?

Ans-Safety measures taken by me if stuck in thunderstorm while driving a car-

(i) I will not come out from the car.

(ii) I will stop car to the side of the road.

(iii) I will do not use mobile connected to the car.

(iv) I will wait out the storm.

 

(7) Fill I the blanks-

(i) An ……. is used to measure the speed of wind.

(ii) …….. is the other name of cyclone.

(iii) The….. of India is vulnerable to cyclones.

Ans-

(i) An anemometer is used to measure the speed of wind.

(ii) Hurricane is the other name of cyclone.

(iii) The East coastline of India is vulnerable to cyclones.

 

Choose the correct answer.

(8) Tornadoes may form within

(i) cyclones

(ii)thunderstorm

(iii) wind

Ans-

(i) cyclones .    

(ii)thunderstorm.

(iii)wind.

 

(9) Eye of a cyclone is

(i) center of it

(ii) middle of it

(iii) bottom of it

Ans-

(i) center of it.   

(ii) middle of it.

(iii) bottom of it.

 

(10) You are taking part in a race completion. Which situation will help you?

(i) Air from the opposite direction.

(ii) Air in the same direction.

Ans-

(i) Air from the opposite direction.

(ii) Air in the same direction.  

Helping Topics

Winds, Storms and Cyclones

NCERT Solutions Class 7