Water: A Precious Resource| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter:  Water: A Precious Resource for class 7 are provided below.

 

(1) What is drip irrigation?

Ans- Drip harvesting or irrigation should be promoted among farmers. It is a technique of watering plants by making use of narrow tubing which delivers water directly at the base of the plant.

 

(2) What steps should be taken by us to save water?

Ans-

We should take some steps to save water which are given below:

(i)Do not leave tap turn on.

(ii)Do not let water leakage unattended.

(iii)Use mug for shaving, brushing and for other activities.

(iv)Take water for drinking purpose as much you needed.

 

(3) What is infiltration of water? Why it is necessary for us?

Ans- The process of seeping of water from rain, rivers, ponds etc. into the ground is called infiltration. So, the ground water gets recharged by this process.

 

(4) What are the steps should be taken by the civic authorities to manage water supply?

Ans-

Steps can be taken by authorities to save water-

(i) Leakages of pipe should be done immediately.

(ii) Rain water should be collected in natural reservoirs or in tanks for different use as drinking, bathing, irrigation etc. It can recharge the groundwater. This technology is known as rainwater harvesting.

(iii) Bawris should be revived .These are very old system of collecting water for daily purposes. With the passes of time, bawris turn into place to throw garbage.

(iv) Drip harvesting should be promoted among farmers. It is a technique of watering plants by making use of narrow tubing which delivers water directly at the base of the plant.

 

(5) What are bawris?

Ans- These are very old system of collecting water for daily purposes. With the passes of time, bawris turn into place to throw garbage.

 

(6) Fill I the blanks:

(i)The water below the water table stored between layers of hard rocks is called ……

(ii)….. is essential for all living beings.

(iii) Water is maintained by the …….

Ans-

(i)The water below the water table stored between layers of hard rocks is called aquifer.

(ii) Water is essential for all living beings.

(iii) Water is maintained by the water cycle.

 

(7) How civic authorities mismanage the water?

Ans-

Mismanagement of water by civic authorities-

(i)Leakage of water supply pipes doesn’t attend by authorities immediately which cause loss of precious water.

(ii)Rain water just flows away.

 

(8) What is the effect of water scarcity on plants?

Ans- Plants will die if they do not get water. Without plants living organisms will have to face difficulty in finding food, oxygen, shelter etc. Thus, there will be no life without water.

Choose the correct answer:

(9) Water day is celebrated on

(i) 21 March

(ii) 20 May

(iii) 22 March

Ans- (iii) 22 March 

 

(10) The amount of water recommended by the United Nations for a person is

(i) 60 litres pr person per day

(ii) 45 litres per person per day

(iii) 50 litres per person per day

Ans- (iii)50 litres per person per day   √

 

Helping Topics

Water: A Precious Resource

NCERT Solutions Class 7