Cell – Structure and Functions| Worksheet Solutions| Class 8

Worksheet solutions for chapter: Cell – Structure and Functions for class 8 are provided below.

(1) Who discovered cell and what he observed in his experiment?

Ans-

Robert Hooke invented the cell when he was observing slices of cork under the microscope in 1665. He noticed compartments or boxes which looks like honey comb. He called each box cell. But, it took 150 years to know more about the cell after Robert Cook.

 

(2)A hen’s egg can be seen easily. Is it a cell or group of cell?

Ans-

The egg of hen is a single cell.

 

(3) What are pseudopodia? What is its use?

Ans-

The different lengths projections are protruding out of their body is called pseudopodia which are very helpful in moving and capturing their food.

 

(4) Are the cells in an elephant larger than the cells in a rat?

Ans-

The size of the cell does not depend on the size of the body of organism. The size of the cell is related to its function. The nerve cell will be long and branched in small and big organisms and will perform same function. Therefore, size of the cells in an elephant and rat are not related with their size.

 

(5) What is gene and what is it functions?

Ans-

Gene is a unit of inheritance in living organisms. It was carry by chromosomes of living organism. Genes carry the characteristics of their parents which transfer to their offspring.

Eg:- Colour of eye, hair, habits etc.

 

(6) Fill in the blanks.

(i)A ____ Is a group of similar cells performing a specific fuction.

(ii) Cell membrane is surrounded by a thick layer which is called _____.

(iii) The central round body in the centre of cell is called _____.

Ans-

(i) A tissue is a group of similar cells performing a specific function.

(ii) Cell membrane is surrounded by a thick layer which is called cell wall.

(iii) The central round body in the centre of cell is called nucleus.

 

(7)What is vacuole? What is the difference between plant and animal vacuole?

Ans-

Vacuole is a space within the cytoplasm of the cell but surrounded by a membrane and filled with fluid. Large vacuoles are common in plants and small vacuoles are common in animal cell.

 

(8) Match the item of group A with the item of group B.

Group A                                     Group B

(i) Amoeba                                   Single celled

(ii)Gene                                        Nucleolus

(iii)Unicellular                              Pseudopodia

(iv) Nucleus                                 Parent characteristics

Ans-

Group A                                     Group B

(i) Amoeba                                Single celled (iii)

(ii)Gene                                      Nucleolus (iv)          

(iii)Unicellular                             Pseudopodia (i)

(iv) Nucleus                                Parent characteristics (ii)

 

(9) Name the single celled organisms.

Ans-

Amoeba and paramecium are single celled organism.

 

(10) Draw different shapes of the cells.

Ans-

Diagram of different shapes of the cell are showing below:-

(a)Spherical cells

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Spherical red blood cells of humans | NCERT | Class 8

(b) Long cells

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Spindle shaped muscle cells

(c) Branched cell

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Long branched nervecell

Helping Topics

The Fundamental Unit of Life| Cell

NCERT Solutions Class 8