Stars and the Solar System| NCERT Solutions| Class 8

NCERT Solutions of Chapter: Stars and the Solar System. NCERT Solutions along with worksheets and notes for Class 8.

Choose the correct answer in questions 1 – 3.

(1) Which of the following is not a member of the solar system?

(a) An asteroid

(b) A satellite

(c) A constellation

(d) A comet

Ans-(c) A constellation

 

(2) Which of the following is not a planet of the Sun?

(a) Sirius

(b) Mercury

(c) Saturn

(D) Earth

Ans- (a) Sirius

 

(3) Phases of the Moon occur because

(a) we can see only that part of the Moon which reflects light towards us.

(b) our distance from the Moon keeps changing.

(c) the shadow of the Earth covers only a part of the moon’s surface.

(d) the thickness of the moon’s atmosphere is not consistent.

Ans-  (a) we can see only that part of the Moon which reflects light towards us.

 

(4) Fill in the blanks:-

(a) The planet which is farthest from the Sun is ______.

(b) The planet which appears reddish in colour is ___.

(c) A group of stars that appear to form a pattern in the sky is known as a ____.

(d) A celestial body that revolves around a planet is known as ____.

(e) Shooting stars are actually not —-.

(f) Asteroids are found between the orbits of ____ and ____.

Ans-(a) The planet which is farthest from the Sun is Neptune.

(b) The planet which appears reddish in colour is Mars.

(c) A group of stars that appear to form a pattern in the sky is known as a constellation.

(d) A celestial body that revolves around a planet is known as satellite.

(e) Shooting stars are actually not stars.

(f) Asteroids are found between the orbits of Mars and Jupiter.

 

(5) Mark the following statements as true (T) or false (F).

(a) Pole star is a member of the solar system.   ( )

(b) Mercury is the smallest planet of the solar system. ( )

(c) Uranus is the farthest planet in the solar system. ( )

(d) INSAT is an artificial satellite. ( )

(e) There are nine planets in the solar system. ( )

(f) Constellation Orion can be seen only with a telescope. ( )

Ans -(a) Pole star is a member of the solar system.   (F)

(b) Mercury is the smallest planet of the solar system. (T)

(c) Uranus is the farthest planet in the solar system. (F)

(d) INSAT is an artificial satellite. (T)

(e) There are nine planets in the solar system. (F)

(f) Constellation Orion can be seen only with a telescope. (F)

 

(6) Match items in column A with one or more items in column B.

A                                                            B

(i) Inner planets                             (a) Saturn

(ii) Outer planets                           (b) Pole star

(iii) Constellation                          (c) Great bear

(d) Moon

(e) Earth

(f) Orion

(g) Mars

Ans-

A                                                B

(i) Inner planets                             (a) Saturn (ii)

(ii) Outer planets                           (b) Pole star

(iii) Constellation                           (c) Great bear (iii)

(d) Moon

(e) Earth (i)

(f) Orion (iii)

(g) Mars (i)

 

(7) In which part of the sky can you find Venus if it is visible as an evening star?

Ans- Venus will be in western part of the sky if it is visible as an evening star.

 

(8) Name the largest planet of solar system.

Ans- Jupiter is the largest planet of the solar system.

 

(9) What is a constellation? Name any two constellations.

Ans- Stars forming a group that has a recognisable shape is called a constellation.

The shapes of the constellations resemble objects familiar to ancient people who discover constellations. Hence, they called the same constellation with different names as the discoverer belongs to different countries. A constellation can have large number of the stars. But we can see only bright stars with necked eyes.

Two constellations are Ursa Major and Orion.

 

(10) Draw sketches to show the relative positions of prominent stars in

(a) Ursa major and (b) Orion

Ans-

(a) Sketch of Ursa Major is showing below:-

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Ursa major | Diagram | Stars and the solar system | NCERT | Class 8

(b) Sketch of Orion is showing below:-

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Orion | Diagram | Stars and the solar system | NCERT | Class 8

(11) Name the two objects other than planets which are members of the solar system?

Ans- Asteroids and comets are the two members of the solar planet system other than the planets.

 

(12) Explain how you can locate the pole star with the help of Ursa Major.

Ans- Pole star is a bright star which is located in the north direction from the end of the Ursa Major. Two stars of the Ursa Major appears to be in straight line. Follow that line and find pole star in North direction.

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Locating Pole star | Diagram | Stars and the solar system | NCERT | Class 8

(13) Do all the stars in the sky move? Explain

Ans- Stars can not move in the sky but they appear to move from east to west. It happens because our earth rotates from west to east direction. But pole star does not appear to move because it is located above the axis of the Earth. Hence, it appears stationary in the sky.

 

 (14) Why is the distance between stars expressed in light years? What do you understand by the statement that a star is eight light years away from the Earth?

Ans-  It is very difficult to measure distance of stars in kilometer (Km) because stars are very far from the Earth. But, light year is unit to measure large astronomical distances travels in one year. Therefore, unit of light year is used to measure large astronomical distances.

1 light year = 9.46 trillion km

If a star is eight light years away, it means that the star is 8 light year away from the Earth.

1 light year = 9.46 trillion km

8 Light year = 9.46 × 8

= 75.68 trillion km

Hence, the star is 75.68 trillion km away from the Earth.

 

(15)The radius of Jupiter is 11 times the radius of the Earth. Calculate the ratio of the volumes of Jupiter and the Earth. How many Earths can Jupiter accommodate?

Ans-

a 15, stars and teh solar system, ncert, class 8

(16) Boojho made the following sketch (Figure given below) of the solar system. is the sketch correct? If not, correct it.

Diagram of Question 16 of NCERT Chapter Stars and the Solar System

Ans- The given figure is wrong. All points are discussed below:-

(i) The sequence of inner planet is Mercury, Venus, earth and Mars. But, Boojho draws wrong location of the Venus and Mars in the sketch. He changed the location of both planets.

(ii) The last planet is Neptune but Uranus is showing as the last planet.

(iii) He sketched asteroid belt in between the Saturn and the Jupiter. But, the Asteroid belt located in between the Mars and the Jupiter.

The correct sketch of the solar system (not to scale)is sketched below:-

Helping Topics

Stars and the Solar System

Worksheet Class 8

Differences between the Full Moon Day and New Moon Day

Differences between the Inner and Outer Planet

 

Leave a comment