Respiration in Organisms| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Respiration in Organisms for class 7 are provided below.

(1) What are differences between inhalation and exhalation?

Ans-

Differences between inhalation and exhalation are given below:

S.N. Inhalation Exhalation
1. Take oxygen in Release carbon dioxide out
2. Upward and outward movement of rib cage Downward and inward movement of rib cage.
3. Downward movement of diaphragm Upward movement of diaphragm

 

(2) Define breathing rate.

Ans- The number of times a person breathes in a minute is termed as the breathing rate. An adult human being at rest breathes in and out 15-18 times in a minute. The breathing rate can reach to 25 times per minute during physical activities.

 

(3) When you feel drowsy your breathing rate slows down. Why?

Ans- Our breathe rate slows down when we feel drowsy because of deprivation of oxygen.

 

(4) Why do we feel comfortable after taking hot bath or massage in cramps?

Ans- The cramps occur when lactic acid accumulates in muscles because of anaerobically respiration in muscle cells. Human muscle cells breakdown food to produce lactic acid. We feel comfortable from the cramp after a hot bath or massage because these treatments increase blood circulation. As a result, muscle cells get supply of oxygen that breakdown the lactic acid completely in to carbon dioxide and water.

 

(5) What is the use of the gills for a fish?

Ans- Fishes have gills that help them to breathe in water. Gills help them to use oxygen dissolve in water. Gills are projections of the skin. These are well supplied with blood vessels for exchange of gasses.

 

(6) Name the body parts which is used in breathing.

Ans- Nostrils, nasal cavity, wind pipe, lungs, diaphragm and rib cage are the parts that are used in breathing.

 

(7) Fill in the blanks:

(i) Increased physical activity enhances the rate of ….

(ii) …….. are a network of air tubes in insects for gas exchange.

(iii) The ……. is a process in which living organism inhale oxygen and exhale carbon dioxide.

Ans-

(i) Increased physical activity enhances the rate of breathing.

(ii) Tracheae are a network of air tubes in insects for gas exchange.

(iii) The respiration is a process in which living organism inhale oxygen and exhale carbon dioxide.

 

Choose correct answer.

(8) Frog breathes from

(i) Skin

(ii)lungs

(iii) both

Ans- (iii) both  

 

(9) Which animal has similar breathing process like humans?

(i) Fish

(ii) Cow

(iii) Earthworm

Ans- (ii) Cow

 

(10) The chest cavity is the chamber of the body which is surrounded by the

(i) rib cage

(ii) spiracles

(ii) heart

Ans- (i) rib cage    

Helping Topics

Respiration in Organisms

NCERT Solution Class 7