Reproduction in Plants| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Reproduction in Plants for class 7 are provided below.

(1) What is stamen and pistil?

Ans- Stamen, the male part of the plant consists two parts, i.e., anther and filament. Anther contains pollen grains which produce male gametes.

Pistil, the female part of the plant consists three parts, i.e., stigma, style and ovary. The ovary contains one or more ovules which formed female gamete or the egg.

 

(2) What is pollination? How does it take place?

Ans- The transfer of pollen from the anther to the stigma of a flower is called pollination.

Pollen grains are light and have tough protective coat which prevent them from drying up. Pollen grains can be carried by wind, water and insects. When insects visit flower they carry away some pollen on their bodies. Some of the pollen land on the stigma of a flower of same kind. It is the process of pollination.

 

(3) Show the diagrammatic presentation of Reproduction in yeast by budding.

Ans-

The diagrammatic presentation of reproduction in yeast by budding is shown below-

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Reproduction in plants | Diagram | Reproduction in yeats by budding | NCERT | Class 7

 

(4) What is cross pollination?

Ans- When the pollen of a flower lands on the stigma of another flower of the same plant, or that of a different plant of the same kind, it is called cross – pollination.

 

(5) What is fragmentation?

Ans- Fragmentation is the process of reproduction in which an organism split into fragments which grow and develop as mature individuals that are clone of their parent organism.

Eg:- Algae

 

(6) Identify the process of reproduction in given figures.

(i)

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Reproduction in plants,diagram | Fragmentation in spirogyra(an alga) | NCERT | Class 7

(ii)

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Reproduction in plants | Diagram | Stem-cutting of rose | NCERT | Class 7

Ans-

Figure (i) shows fragmentation process of reproduction.

Figure (ii) shows cutting process of reproduction.

 

(7) Fill in the blanks:

(i) ………. and ………….. are the parts of stamen.

(ii) In sexual reproduction a male and a female gamete fuse to form a ………

(iii) The fruit is the ripened ………

Ans-

(i) Anther and Filament are the parts of stamen.

(ii) In sexual reproduction a male and a female gamete fuse to form a zygote.

(iii) The fruit is the ripened ovary.

 

(8) Give one example of each of given below:

Spore formation, hairy seeds, budding, cutting.

Ans-

Examples are giving in table below:

S.N. Name of items Example
1. Spore formation Fungus
2. Hairy seeds Madar(aak)
3. Budding Yeast
4. Cutting Rose

 

(9) What is seed dispersal? How seeds dispersed by animals?

Ans- Seed dispersal is a transportation of seeds away from parent plant.

Seed dispersal helps the plants to

(i) prevent overcrowding

(ii) avoid competition for sunlight, water and minerals

(iii) invade new habitats.

 

(10) Tick (√) the correct one.

The zygote develops in to an

(i) flower

(ii)embryo

(iii)stigma

(iv) stamen

Ans- (ii)embryo 

 

Helping Topics

Reproduction in Plants

NCERT Solutions Class 7