Pollution of Air and Water| Worksheet Solutions| Class 8

Worksheet solutions for chapter: Pollution of Air and Water for class 8 are provided below.

(1) What is air pollution?

Ans- When harmful substances like gases, particles, etc. enter into air in large quantities and have harmful effect on living organisms and non- living things, are referred as air pollution.

 

(2)What steps are taken by the government to save the Taj Mahal.

Ans- Steps are taken by the Supreme Court to save the Taj Mahal. The court ordered to use CNG and LPG as fuel in the industries around the Taj Mahal. Automobiles are also operating on CNG or lead free petrol.

 

(3)What is global warming? What are effects of it?

Ans-The temperature of earth‘s atmosphere is gradually increasing, this is called global warming. It happens because of the increase of co2 in the atmosphere.
Effects of global warming
(a) It can cause sea levels to rise.
(b) Glaciers are melting because of the global warming.

 

(4)What is potable water? How could we get safe water?

Ans- Potable water is suitable for drinking purposes.

How to get safe drinking water

(a) Water can be filtered to remove impurities. A popular household filter is a candle type filter.

(b) Boiling of water kills germs of water and we get safe drinking water.

(c) Chlorination is a commonly used chemical method for purifying water. It is done by adding Chlorine tablets or bleaching powder to the water.

 

(5)Fill in the blanks-

(i) Carbon dioxide, nitrous oxide and ______ are green house gases,

(ii)_______ is used in refrigerators, air conditioners and aerosol sprays.

(iii) The substances which contaminated the air are called ________.

Ans-

(i) Carbon dioxide, nitrous oxide and methane are greenhouse gases,

(ii) Chlorofluorocarbons is used in refrigerators, air conditioners and aerosol sprays.

(iii) The substances which contaminated the air are called air pollutant.

 

(6) Match the items from group A to the item of group B.

Match A                                           Match B

(i) Smog                                           trapping of radiation

(ii) Plant more trees                         1985

(iii) The Ganga Action Plan             smoke and fog

Ans-

Match A                                           Match B

(i) Smog                                            trapping of radiation (ii)

(ii) Plant more trees                           1985 (iii)

(iii) The Ganga Action Plan                smoke and fog (i)

 

(7) Write “T” against true sentences and write “ F” against false sentences.

(i) The world Wide Fund for Nature (WWF) found that Ganga is one of the ten most endangered rivers I the world. ( T/ F)

(ii) Global warming can cause sea levels to low down. (T/F)

(iii) Carbon monoxide is a life saving gas.  (T/F)

(iv) Acid rain does not corrode the marble. (T/F)

Ans-

(i) The world Wide Fund for Nature (WWF) found that Ganga is one of the ten most endangered rivers I the world. (T)

(ii) Global warming can cause sea levels to low down. (F)

(iii) Carbon monoxide is a life saving gas.  (F)

(iv) Acid rain does not corrode the marble. (F)

 

(8)How does CO2 content rise in the atmosphere and become excessive?

Ans-

Carbon dioxide is increasing continuously in the atmosphere. The CO2 is released by the humans in breathing, burning coal and other fuels. Plants used carbon dioxide in photosynthesis. But CO2 is increasing in atmosphere because of deforestation.

 

(9) How can hot water from industries be a pollutant?

Ans- Hot water from the industries raises the temperature of the water and adversely affects the animals and plants living in water bodies.

 

(10)What will happen if we drink polluted water?

Ans- If we drink polluted water we will fall sick. We will catch by water born disease like typhoid, diarrhoea, cholrea, etc.

Helping Topics

Pollution of Air ans Water

NCERT Solutions Class 8