Nutrition in Plants| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Nutrition in Plants for class 7 are provided below.

(1) What are autotrophs?

Ans- The organisms which can make their food themselves are called autotrophs.

Eg:– Plants

 

(2) What are stomatas?

Ans- Stomatas are the pores on the surface of leaves which take carbon dioxide

from air.

 

(3) What is photosynthesis?

Ans- The process in which leaves use energy of sunlight to synthesis food from carbon dioxide and water is called photosynthesis.

 

(4) What is saprotrophic nutrition?

Ans- The mode of nutrition in which organisms take in nutrients in solution form from dead and decaying matter is called saprotrophic nutrition.

 

(5) Define host plant?

Ans- The plant on which other plant climbs is called a host plant.

 

(6) Fill in the blanks:

(i)____________take readymade food prepared by the plants.

(ii)___________ is the ultimate source of energy for all living organisims.

(iii)________________ bacteria take atmospheric nitrogen and convert it into a soluble form.

Ans

(i)Heterotrophs take readymade food prepared by the plants.

(ii)Sunis the ultimate source of energy for all living organisims.

(iii) Rhizobium bacteria take atmospheric nitrogen and convert it into a soluble form.

 

(7) Name the following:

(i) An insectivorous plant.

(ii) A parasite plant.

(iii) A saprotrophs.

Ans-

(i) An insectivorous plant.  Pitcher plant

(ii) A parasite plant.              Cuscutta

(iii) A saprotrophs.                Mashroom

 

(8) Mark T if the statement is true and F if it is false:

(i)Plants also use the heterotrophic mode of nutrition.

(ii)Algae cannot prepare their food.

(iii)Stomatas are surrounded by Guard cell.

Ans-

(i)Plants also use the heterotrophic mode of nutrition.  T

(ii)Algae cannot prepare their food.  F

(iii)Stomata are surrounded by Guard cell.   T

 

(9) Match the following:

Column I                                                         Column II

(i)Bacteria                                                       Stomata

(ii)Pores                                                          Chlorophyll

(iii)Pigment                                                    Rhizobium

Ans-

Column I                                                         Column II

(i)Bacteria                                                       (ii) Stomata

(ii)Pores                                                          (iii) Chlorophyll

(iii)Pigment                                                     (i) Rhizobium

 

(10) How would you test the presence of starch in leaves?

Ans- Experiment—Take two same plants. Keep one of them in sunlight and other one in dark room. Check them after 72 hours. Take one leaf form each of them and pour few drops of Iodine solution on both leaves. The leaf which is taken from plant kept in sunlight turns blue-black but the leaf taken from plant kept in dark room turns red or shows no change in colour. It shows presence of starch indicates occurrence of photosynthesis.

 

Helping Topics

Nutrition in Plants

NCERT Solutions Class 7