Nutrition in Animals| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Nutrition in Animals for class 7 are provided below.

(1) Fill in the Blanks:-

(i) Humans have _____  number of incisor.

(ii)Butterfly   ______ the nectar.

(iii)The _____ is a reddish brown gland.

Ans-

Fill in the Blanks:-

(i) Humans have   8  number of incisor.

(ii)Butterfly sucks  the nectar.

(iii)The  Liver  is a reddish brown gland.

 

(2) Mark T if the statement is true and F if it is false:

(i)The tongue helps in mixing food with saliva.

(ii)Finger like projections in Amoeba is called pseudopodia.

(iii)Cud is fully digested food in ruminant.

Ans-

(i) The tongue helps in mixing food with saliva.  T

(ii) Finger like projections in Amoeba is called pseudopodia.  T

(iii) Cud is fully digested food in ruminant.  F

 

(3) What is egestion?

Ans-

The process in which faecal matter is removed through the anus from time to time is called egestion.

 

(4)Tick (√) mark the correct answer in each of the following :

(a)The grass is rich in

(i) Cellulose

(ii) Vitamins

(iii) fats

(b) The process of taking food into the body is called

(i) digestion

(ii) ingestion

(iii) egestion

Ans-

(a) The grass is rich in

(i) cellulose

(ii) Vitamins

(iii) fats

(b) The process of taking food into the body is called

(i) digestion

(ii) ingestion 

(iii) egestion

 

(5) What is absorption?

Ans- Absorption is the process in which digested food passes in to the blood vessels in the wall of the intestine.

 

(6) What is the difference in eating process of humans and ruminants?

Ans- Humans chew their food while ruminants swallow their food.

 

(7) What is assimilation?

Ans- Assimilation is a process in which complex substances such as the proteins are built by different organs.

 

(8) Write the name of parts which make alimentary canal?

Ans-

Name of parts which make alimentary canal are given below-

(i) the buccal  cavity

(ii) foodpipe or oesophagus

(iii) stomach

(iv) small intestine

(v) large intestine

(vi) anus

 

(9)Match the items of column I with those given in column II:

Column I                                                      Column II

Food components                                       Product(s) of digestion

(a)Carbohydrates                                         Fatty acids and glycerol

(b)Proteins                                                    Sugar

(c)Fats                                                            Amino acids

Ans-

Column I                                                      Column II

Food components                                         Product(s) of digestion

(a) Carbohydrates                                         Fatty acids and glycerol (c)

(b)Proteins                                                    Sugar (a)

(c)Fats                                                           Amino acids (b)

 

(10) Complete the table given below:

S N Name of Teeth Number of teeth in mouth Work of teeth
1 Incisor 8 [4ineach jaw] __________
2 Canine __________ Grasping & tearing food
3 _____ 8 [4 in each jaw] Crushing food
4 Molar 12 [6 in each jaw] ______________

Ans-

Different Type of Teeth

S N Name of Teeth Number of teeth in mouth Work of teeth
1 Incisor 8 [4ineach jaw] Cut food
2 Canine 4 [2in each jaw] Grasping & tearing food
3 Premolar 8 [4 in each jaw] Crushing food
4 Molar 12 [6 in each jaw] Chewing and grinding food

 

Helping Topics

Nutrition in Animals

NCERT Solutions Class 7

Worksheet Solutions Class 7