Nutrition in Animals| NCERT Solutions| Class 7

NCERT Solutions of Chapter: Nutrition in Animals. NCERT Solutions along with worksheets and notes for Class 7.

(1)Fill in the Blanks-

(a)The main steps of nutrition in humans are ____, __________, ___________, _________ and ________.

(b)The largest gland in the human body is ________.

(c)The stomach releases hydrochloric acid and ____________ juices which act on food.

(d)The inner walls of the small intestine have many finger like outgrowths called ______.

(e)Amoeba digests its food in the _______.

Ans-

(a)The main steps of nutrition in humans are ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion.

(b)The largest gland in the human body is liver.

(c)The stomach releases hydrochloric acid and digestive juices which act on food.

(d)The inner walls of the small intestine have many finger like outgrowths called villi.

(e) Amoeba digests its food in the food vacuole.

 

(2)  Mark T if the statement is true and F if it is false.

(a)Digestion of starch starts in the stomach.

(b)The tongue helps in mixing food in the stomach. 

(c)The gall bladder temporarily stores bile.

(d) The ruminants bring back swallowed grass in to their mouth and chew it for some time.

Ans-

(a) Digestion of starch starts in the stomach. F

(b)The tongue helps in mixing food in the stomach. T

(c)The gall bladder temporarily stores bile. F

(d) The ruminants bring back swallowed grass in to their mouth and chew it for some time. T

 

(3) Tick (√) mark the correct answer in each of the following:

(a)Fat is completely digested in the

(i) Stomach

(ii) Mouth

(iii) Small intestine

(iv) large intestine

(b)Water from the undigested food is absorbed mainly in the

(i) stomach

(ii)food pipe

(iii) small intestine

(iv) large intestine

Ans-

(a) Fat is completely digested in the

(i) Stomach

(ii) Mouth

(iii) Small intestine

(iv) large intestine

(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the

(i) stomach

(ii) food pipe

(iii) small intestine

(iv) large intestine

 

(4) Match the following

Column I                                                              Column II

Food components                                         Product(s) of digestion

(a) Carbohydrates                                         Fatty acids and glycerol 

(b)Proteins                                                     Sugar 

(c)Fats                                                            Amino acids 

Ans-

Column I                                                              Column II

Food components                                         Product(s) of digestion

(a) Carbohydrates                                         Fatty acids and glycerol (c)

(b)Proteins                                                    Sugar (a)

(c)Fats                                                           Amino acids (b)

 

(5) What are villi? What is their location and function?

Ans- Villi are the finger like outgrowths on the walls of the small intestine.

Following are the functions of Villus (singular of villi)

(i) Increases the surface area for absorption of the digested food.

(ii) Has a net work of thin and small blood vessels close to its surface. This surface absorbs the digested food materials which are transported to different organs of body via blood vessels.

 

(6) Where is the bile produced? Which component of the food does it help to digest?

Ans-Liver secretes bile juice that is stored in a sac called the gall bladder. It plays an important role in the digestion of fats.

 

(7) Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

Ans-The grass is rich in cellulose. It is a type of carbohydrate.

Grass cannot be digested by humans and many animals because bacteria which digest cellulose is not present in humans.

 

(8) Why do we get instant energy from glucose?

Ans- In the cells, glucose breaks down with the help of oxygen in to carbon dioxide and water and energy is released. So, we get instant energy from glucose.

 

(9)Which part of the digestive canal is involved in:

(i) Absorption of food —

(ii)Chewing of food —-

(iii) killing of bacteria —-

(iv) Complete digestion of food—

(v) Formation of faeces—

Ans-

(i) Absorption of food — Small intestine.

(ii) Chewing of food —- The mouth

(iii) killing of bacteria —- The stomach.

(iv) Complete digestion of food— Small intestine

(v) Formation of faeces—  Large intestine.

 

(10) Write one similarity and difference between the nutrition in amoeba and human beings.

Ans-

Similarity between the nutrition in amoeba and human beings

Digestive juices are secreted into the food vacuole by Amoeba.Juices act on the food and break it down into simpler substances. Digested food is absorbed and used for growth and maintenance.

Digestive juices are secreted into the stomach and in small intestine by humans. Juices act on the food and break it down into simpler substances. Digested food is absorbed and used for growth and maintenance.

Difference between the nutrition in amoeba and human beings

Amoeba feeds on some microscopic organism.

Humans feed on different type of food as vegetables, meat etc.

 

(11) Match the items of Column I with suitable items in column II

Column I                                             Column II

(a) Salivary gland                            Bile juice secretion

(b) Stomach                                     Storage of undigested food

(c)Liver                                             Saliva secretion

(d)Rectum                                       Acid release

(e)Small intestine                           Digestion is completed

(f)Large intestine                           Absorption of water

(g) anus                                           Release of faeces

Ans-

Column I                                          Column II

(a) Salivary gland                            Bile juice secretion (c)

(b) Stomach                                    Storage of undigested food (d)

(c)Liver                                            Saliva secretion (a)

(d)Rectum                                       Acid release (b)

(e)Small intestine                            Digestion is completed (e)

(f)Large intestine                            Absorption of water (f)

(g) anus                                          Release of faeces (g)

 

(12) Label Fig. 2.11 of the digestive system.

Digestive system

Ans-

Diagram of human digestive system is showing below with labels-

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Diagram of human digestive system | Nutrition in animals| NCERT | Class 7

(13)  Can we survive only on raw/leafy vegetables/grass? Discuss.

Ans- No, humans cannot survive only on raw/leafy vegetables/grass. Raw/ Leafy vegetables/grass are rich in cellulose and humans are incapable of digesting cellulose because of the absence of enzymes that digest cellulose.

Helping Topics

Nutrition in Animals

Worksheet Class 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment