Forests: Our Lifeline| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Forests: Our Lifeline for class 7 are provided below.

 

(1) What is canopy?

Ans- The roof like layer formed by crowns of tall trees in forests is known as canopy.

 

(2) What is crown?

Ans- The branchy part of tree which is above the stem is called crown of the tree.

 

(3) Name some trees which are found in forests.

Ans- Neem, seesham, semal, bamboo are some trees which are found in the forests.

 

(4) Give some reasons for not regenerating the forests.

Ans-

Reasons of not regenerating the forests-

(i) Construction of road

(ii) Construction of buildings

(iii) Industrial development

(iv) Increasing demand for wood

(v) over grazing of animals

(vi) Indiscriminate felling of trees

 

(5) Which of the following is not part of the forests?

(i) trees

(ii)animals

(iii) buildings

Ans- Buildings are not part of the forests.

 

(6) Fill in the blanks:

(i)…….. is a dark colour substance which provide nutrients to soil.

(ii)The ……….is called lungs .

(iii)……. of trees normally bind the soil together.

Ans-

(i) Humus is a dark colour substance which provides nutrients to soil.

(ii)The forest is called lungs.

(iii) Roots of trees normally bind the soil together.

 

(7) Write True or False:

(i) Understorys are top most layer of tree in the forests.

(ii) Rain water do not directly hit the forest floor.

(iii) Forests prevent soil erosion.

Ans-

(i) Understorys are top most layer of tree in the forests. False

(ii) Rain water does not directly hit the forest floor. True

(iii) Forests prevent soil erosion. True

 

(8) Which of the following is released by trees in the process of photosynthesis:

(i) oxygen

(ii) carbon dioxide

Ans- Oxygen is released by trees in the process of photosynthesis.

 

(9) Give two uses of forests for humans.

Ans-

Two uses of forests for humans are given below-

(i)They provide fresh air.

(ii) They provide wood, honey, paper and many useful products for humans.

 

(10) Why animals make different sounds in the forests?

Ans- Animals make different sounds to show their feelings. Sometimes they make voice to alert other animals from danger.

 

Helping Topics

Forests: Our Lifeline

NCERT Solutions Class 7