Fibre to Fabric| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Fibre to Fabric for class 7 are provided below.

(1)Fill in the blanks:

(i)Yak gives us ……….   .

(ii)The rearing of silkworms for obtaining silk is called  …… .

(iii)Caterpillars eat ……. leaves.

(iv)After   …….  days caterpillar stops eating and move to a tiny chamber of bamboo in the tray to spin cocoons.

Ans-

(i) Yak gives us wool.

(ii)The rearing of silkworms for obtaining silk is called sericulture.

(iii) Caterpillars eat mulberry leaves.

(iv)After 25 to 30 days caterpillar stops eating and move to a tiny chamber of bamboo in the tray to spin cocoons.

 

(2) Name the following:

(i) larvae’s other name.

(ii) Wool producing animal.

(iii) Wool producing state in India.

Ans-

(i) larvae’s other name.  Caterpillar

(ii) Wool producing animal.     Yak

(iii) Wool producing state in India.   Himachal Pradesh

 

(3) What is the process of rearing of silk worm?

Ans- A female moth lays hundreds of eggs at a time. The eggs are stored on strips of paper or cloth and sold to farmers. The eggs are warmed to a suitable temperature for the larvae to hatch from the eggs in hygienic conditions by the farmers. The larvae kept in a bamboo tray and eat day and night the mulberry tree leaves and increase their size. After 25 to 30 days they stop eating and start spinning cocoons in a tiny chamber of bamboo. The cocoons get attached on the small racks and twigs which are provided in the tray. The cocoon develops the silk moth.

 

(4) What do you understand by “selective breeding’?

Ans- The process of selecting parents for obtaining special characters in their offspring, such as soft under hair in sheep, is termed ‘selective breeding’.

 

(5)Match the items from the column I to column II.

     Column I                                                             Column II

(i) Yak                                                                          Silk

(ii) Silkworm                                                              Wool

(iii) Tussar                                                                  Caterpillar

Ans-

   Column I                                                             Column II

(i) Yak                                                                       (iii)Silk

(ii) Silkworm                                                            (i) Wool

(iii) Tussar                                                                (ii) Caterpillar

 

(6)What is the life history of silk moth?

Ans- The female silk moth lays eggs, from which hatch larvae which are called caterpillars or silkworms. They grow in size. Then it swings its head in the form of the figure of eight. It secretes fibre at the time of head movement, made of a protein which harden on exposure to air and becomes silk fibre. The caterpillar completely covers itself with silk fibres and turns into pupa. This covering is known as cocoon. The pupa turns into silk moth inside the cocoon.

 

(7) Write `T’ if statement is correct and write `F’ if statement is wrong.

(i)Silk fibres are made of a protein.

(ii)The process of taking out threads from the cocoon for use as silk is called sericulture.

(iii) Yak gives us wool.

Ans-

(i) Silk fibres are made of a protein.  T

(ii)The process of taking out threads from the cocoon for use as silk is called shearing.   F

(iii) Yak gives us wool.  T

 

Choose the correct answer.

(8) The most common silk moth is the

(i) mulberry silk moth

(ii) tassar silk moth

(iii) mooga silk moth

Ans- (i) mulberry silk moth  

 

(9)The rearing of silkworms for obtaining silk is called

(i) sericulture

(ii) tericulture

Ans- (i) sericulture  √

 

(10)Which part of yak or sheep is used to make wool?

(i) fleece

(ii) leg

(iii) horns

Ans- (i) fleece   √

 

Helping Topics

Fibre to Fabric| Synthetic Fibres and Plastics

NCERT Solutions Class 7