Electric Current and its Effects| Worksheet Solutions| Class 7

Worksheet solutions for chapter: Electric Current and its Effects. for class 7 are provided below.

(1) Show two cells connected to form a battery.

Ans-

Connection of two cells to form a battery is shown below-

Electric current and its effect, diagram, electric curcit, NCERT, class 7

 

 

(2) What is open position of the electric circuit?

Ans-

When the switch is in the “OFF” position, the circuit is incomplete. It is said to be open. No current flows through any part of the circuit.

Electric current and its effects, diagram, open curcit,bulb is not getting hot, NCERT, class 7

 

(3) Show the symbols of battery, bulb and wire.

Ans-

The symbols of battery, Bulb and wire are shown below:

Battery- schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Battery | Symbol | NCERT | Class 7

Bulb-   schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Bulb | Symbol | NCERT | Class 7

Wire-   schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Wire | Symbol | NCERT | Class 7

 

(4) Name 4 electric appliances where the heating effect of electric current is used.

Ans-

Name of 4 electric appliances where the heating effect of electric current is used are given below-

(i) Electric iron

(ii) Electric kettles

(iii) Hotplates

(iv) Heater

 

(5) What is element? Where we use it?

Ans- A coil of wire in which heat is produced by an electric current is called element. It is used in every electric appliance to heat those appliances.

 

(6) Define electromagnet.

Ans- The current is passes through a coil which is surrounded on a metal turn it to a magnet, is called electromagnet.

 

(7) Fill in the blanks-

(i)The amount of heat produced in a wire depends on its ………., ………. and ……  thickness.

(ii) …………. was the first person who noticed the deflection of compass needle when the current was passed through the wire.

(iii)……….. are inserted in all electric circuit in all buildings.

Ans-

(i)The amount of heat produced in a wire depends on its material, length and   thickness.

(ii) Hans Christian Oersted was the first person who noticed the deflection of compass needle when the current was passed through the wire.

(iii) Electric fuses are inserted in all electric circuit in all buildings.

 

(8) Which type of wire is used in the electric fuse?

Ans- Wires which are made of some special materials melt quickly and break when large electric current are passed through them are used in electric fuses.

 

(9) Where is to place switch in the circuit?

Ans- The switch can be placed anywhere in the circuit.

 

(10) What is filament?

Ans– A filament of a bulb is a thin wire which glows when an electric current passes through it. When the bulb gets fused, its filament is broken.

 

Helping Topics

Electric Current and its Effects

NCERT Solutions Class 7