Conservation of Plants and Animals| Worksheet Solutions| Class 8

Worksheet solutions for chapter: Conservation of Plants and Animals for class 8 are provided below.

(1) What is reforestation and why it is necessary for us?

Ans-

Reforestation is the restocking replanting the trees again. It happens naturally in forests when seeds spread by air or by animals.. But, a great damage is happened to our forests which can not be restored by natural restocking. Therefore, human should plant trees in the forest for our health and lives.

 

(2) Write consequences of deforestation?

Ans-

Consequences of the deforestation are listed below:-

(i) Deforestation increases temperature and pollution level on the earth.

(ii) Trees absorb carbon – di oxide and release oxygen. But after cutting trees, level of carbon – dioxide increases in the environment. It leads to global warming as carbon dioxide traps the heat rays reflected by the earth.

(iii) The trees of forest cause rain and rain water seeps in to the earth. Thus, ground water level increases. But in absence of trees less or no rain fell. It results in decrease of ground water level.

(iv) Increasing temperature of the earth and disturbed water cycle that causes droughts on the earth.

(v)Desertification is a process in which fertile land converts in to dessert. Due to deforestation upper fertile layer of the soil removed by soil erosion and hard lower layer comes up which has less humus and less fertility. With the passage of time, fertile land gets converted into dessert.

(vi) Deforestation also causes flood. Water holding capacity of the trees lower down, it causes floods.

(vii) The other properties of the soil as nutrients, content and texture etc. also changes because of the deforestation.

 

(3) How fertile land converts into deserts?

Ans-

Due to deforestation upper fertile layer of the soil removed by soil erosion and hard lower layer comes up which has less humus and less fertility. With the passage of time, fertile land gets converted into dessert. This process is called as desertification.

 

(4)Can, there be many wild life sanctuary and national park in biosphere reserve. Write any three points on importance of biosphere reserve.

Ans-

Yes, there can be many wild life sanctuary and national park in biosphere reserve.

Eg:- The Panchmari Biosphere Reserve consists of one national park named Satpura and two wildlife sanctuaries named Bori and Panchmari.

Importance of the biosphere reserve

(i) The plants and animals get protection under biosphere reserve.

(ii) These are the good source of raw material for industries, food  and fiber.

(iii) They protect ecosystem.

 

(5) Write three differences and three similarities of national park and wildlife sanctuary.

Ans-

Differences of the wildlife sanctuary and national park are tabulated below:-

SN Wildlife Sanctuary National Park
1. It is big in size. It is small in size.
2. It can be included in the biosphere reserve. It can be included in the Biosphere reserve and wildlife sanctuary.
3. It protects animals. It protects flora and fauna.

Similarities of the wildlife sanctuary and national park are tabulated below:-

SN Wildlife sanctuary National park
1. It is notified by state government. It is notified by state government.
2. Wild life is protected here. Wild life is protected here.
3. Human activities are restricted. Human activities are restricted.

 

(6) Name some projects which are launched by government to save animals.

Ans-

The name of some projects which are launched by the government to save the animals are listed below:-

(i) Project Tiger

(ii) Project Elephant

(iii) Crocodile Conservation Project

 

(7) Fill in the blanks

(i) ____________ is the record book for the endangered animal and plants.

(ii) _______ is a process in which birds fly from their native place to  other places to lay egg.

(iii) An ____________ is made of all the plants, animals and microorganisms in an area along with non – living components such as climate, soil etc.

Ans-

(i) Red data book is the record book for the endangered animal and plants.

(ii) Migration is a process in which birds fly from their native place to  other places to lay egg.

(iii) An ecosystem is made of all the plants, animals and microorganisms in an area along with non – living components such as climate, soil etc.

 

(8) Match the items listed in group A to items in group B

         Group A                                               Group B

(i) Endangered animal                                  Deer

(ii) Extinct animal                                          Rose

(iii) Fauna                                                       Dinosaurs

(iv) Flora                                                         Tiger

Ans-

Group A                                               Group B

(i) Endangered animal                                  Deer (iii)

(ii) Extinct animal                                          Rose (iv)

(iii) Fauna                                                       Dinosaurs (ii)

(iv) Flora                                                         Tiger (i)

 

(9) Write “True” if sentence is correct but write “False” if sentence is wrong.

(i) Red book data is a record book only for endangered animals.

(ii) Biosphere reserve can be inside a wildlife sanctuary.

(iii) Recycling of paper is good for forests.

Ans-

(i) Red book data is a record book only for endangered animals.  False

(ii) Biosphere reserve can be inside a wildlife sanctuary.  False

(iii) Recycling of paper is good for forests.   True

 

(10) Write differences between deforestation and reforestation.

Ans-

SN Reforestation Deforestation
1. We plant trees . We cut trees.
2. Save wildlife. Destroy wildlife.
3. Save upper soil of forests or soil erosion. Cause removal of upper layer of soil or
4. Balances ecosystem. Disturb ecosystem
5. Save from flood and drought. Cause flood and drought
6. Clear pollution Cause pollution
7. Cause rain or save water cycle. Disturb rain or water cycle

 

Helping Topics

Conservation of Plants and Animals

NCERT Solutions Class 8