Coal and Petroleum| Worksheet Solutions| Class 8

Worksheet solutions for chapter: Coal and Petroleum for class 8 are provided below.

(1) What are the differences between exhaustible and inexhaustible resources? Ans- The differences between the exhaustible and inexhaustible resources are tabulated below:-

SN Exhaustible Resources Inexhaustible Resources
1. These resources are found in limited quantity in nature. These resources are found in unlimited quantity in nature.
2. These resources will be completely finished in future. These resources will not be completely finished in future.
3. Eg:- Coal, petroleum and natural gas Eg:-  Sunlight, air etc.

 

(2)What are fossil fuels? Ans- The fuels which are formed from the dead remains of living organisms (fossils) in millions of years are called fossil fuels. Exhaustible natural resources are called fossil fuels.

Eg:- Coal, petroleum and natural gas.  

 

(3)Write characteristics and uses of coal tar.

Ans-

Coal Tar

(a) It is a black, thick liquid.

(b) It has unpleasant smell.

(c) It is a mixture of 200 substances.

Uses

(a) Products obtained from the coal tar are used in many things of everyday life as synthetic dyes, drugs, explosives, perfumes, plastic, paints etc. as a starting material.

(b)It is also used in naphthalene balls to repel moths and insects.  

(c) It is also used in road making. Now a days, bitumen, a petroleum product is used in place of coal tar for metalling the roads.  

 

(4)Write ‘True” against true statement and write ‘False’ against false statement.

(i) Fossil fuels are inexhaustible resources.

(ii) Coke is used in the manufacturing of steel.

(iii) Paraffin wax is used for road making.

(iv) Sunlight is an inexhaustible resource.

Ans-

(i) Fossil fuels are inexhaustible resources.  False

(ii) Coke is used in the manufacturing of steel.  True

(iii) Paraffin wax is used for road making.   False

(iv) Sunlight is an inexhaustible resource.  True  

 

(5) What is petroleum refining?

Ans-

The process of separating various constituents(petroleum gas, petrol, diesel, lubricating oil, paraffin wax etc.) of petroleum is known as refining. The place where whole process is take place is called petroleum refinery.  

 

(6)Can coal, petroleum and natural gas be prepared in the laboratory from dead organisms?

Ans-

No, high pressure and high temperature and other conditions which needed for the formation of fossil fuels can not be created in the laboratory. Therefore, it is not possible to prepare coal, petroleum and natural gas in the laboratory.  

 

(7) What are the tips which have been given by the Petroleum Conservation Research Association to control pollution originate by coal and petroleum fossil fuels?

Ans-

In India, the Petroleum Conservation Research Association (PCRA) advises people how to save patrol and diesel while driving. Their tips are discussed below:-

(a) Drive at a constant and moderate speed as far as possible.

(b) Switch off the engine at traffic lights or at a place where you have to wait.

(c) Ensure correct tyre pressure.

(d) Ensure regular maintenance of the vehicle.  

 

Choose correct one.

(8) Petroleum is called

(i) red gold

(ii) yellow gold

(iii) black gold

Ans- (iii) black gold  

 

(9)Natural gas has been found in India in

(i) Tripura

(ii) Meghalaya

(iii) Manipur

Ans-

(i) Tripura  

 

(10) Write the uses of natural gas?

Ans-

Uses

(a) It is a very important fuel because it is easily transported through pipes to homes and factories where it can be directly use. CNG is used in many parts of India like Gujarat, Delhi, Ghaziabad, NoIda of Uttar Pradesh, Bombay etc. at home for cooking purposes.

(b) It is compressed under high pressure and used for power generation and as a fuel for vehicles as compressed natural gas (CNG). CNG is a cleaner fuel. Therefore no pollution occurs from its use.

(c) It is also used in fertilizer and chemicals manufacturing.

 

Helping Topics

Coal and Petroleum

NCERT Solutions Class 8