Understanding Quadrilaterals| Worksheet Solutions| Class 8

Worksheet solutions for chapter: Understanding Quadrilaterals for class 8 are provided below.

(1) Find the angle measure x in the given figure:

Diagram of Question 1 of Worksheet of NCERT Chapter Understanding Quadrilaterals

Ans-

Diagram of Question 1 of Worksheet of NCERT Chapter Understanding Quadrilaterals

(2) Find x in the following figure:

Diagram of Question 2 of Worksheet of NCERT Chapter Understanding Quadrilaterals

Ans-

Diagram of Question 2 of Worksheet of NCERT Chapter Understanding Quadrilaterals

(3) Is it possible to have a regular polygon with measure of each exterior angle as 340.

Ans-

(4) Consider the given parallelogram. Find the values of the unknowns x, y, z.

Diagram of Question 4 of Worksheet of NCERT Chapter Understanding Quadrilaterals

Ans-

Diagram of Question 4 of Worksheet of NCERT Chapter Understanding Quadrilaterals

(5) Can a quadrilateral ABCD be a parallelogram if

AO = OC = BO = OD = 6cm

Ans-

(6) Explain why a rhombus is a convex quadrilateral?

Ans-

Diagram of Question 6 of Worksheet Solution of NCERT Chapter Understanding Quadrilaterals

(7) Is a square a kite? Why?

Ans-

Diagram of Question 7 of Worksheet Solution of NCERT Chapter Understanding Quadrilaterals

(8) State whether True or False.

(i) A square is a regular polygon.

(ii) Trapezium is a concave polygon.

(iii) All rectangles are squares.

Ans-

(i) A square is a regular polygon.  True

(ii) Trapezium is a concave polygon. False

(iii) All rectangles are squares. False

 

Choose the correct answer

(9) Sum of measures of all exterior angles of a polygon

(i) 1800

(ii) 3600

(iii) 2700

Ans-

(ii) 3600

 

(10) Identify the quadrilateral that has equal diagonals.

(i) Rectangle

(ii) Kite

Ans-

(i) Rectangle

Helping Topics

Understanding Quadrilaterals

NCERT Solutions Class 8