Fibre to Fabric(NCERT Solutions,Class 7)

(1) Answer the following:

(a) Which parts of the black sheep have wool?

(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

Ans-(a)Hairy skin of the black sheep have wool.

(b)White colour of lamb is meant by the white fleece of the lamb.

(2)The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva. Choose the correct option.

(i) a

(ii) b

(iii) both a and b

(iv) neither a nor b

Ans-

(iii) both a and b   √

(3)Which of the following does not yield wool?

(i) Yak

(ii) Camel

(iii) Goat

(iv) Woolly dog

Ans-

(iv) Woolly dog    √

(4) What is meant by following terms?

(i)Rearing (ii) Shearing (iii) Sericulture

Ans-

(i)Rearing- The process in which sheep or other animals are helped to grow, is called rearing.

(ii) Shearing- The fleece of the sheep along with a thin layer of skin is removed from the body, it is called shearing.

(iii)Sericulture- The rearing of silkworms for obtaining silk is called sericulture.

(5) Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.

Shearing,___________, sorting ,______________, ___________, _____________.

Ans-

Shearing, Scouring, Sorting, Picking of burrs,  Dying,  Making yarn.

(6) Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.

Ans-The sketches of two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk are given below-

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Diagram of silkworm| Chapter Fibre to fabric| NCERT | Class 7

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Diagram of cocoon| Chapter Fibre to fabric | NCERT | Class 7

(7) Out of the following, which are the two terms related to silk production?

Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture.

Ans-

Sericulture- The rearing of silkworms for obtaining silk is called sericulture.

Floriculture- The cultivation of flower is known floriculture.

Moriculture- The moriculture is science of mulberry plant cultivation.

Apiculture-Technical term of bee keeping is called apiculture.

 SilvicultureThe growing and cultivation of trees is known as silviculture.

Hence, sericulture and moriculture are related to silk production.

(8) Match the words of column I with those given in column II:

Column I                                                                Column II

  1. Scouring                                             (a) Yields silk fibers
  2. Mulberry leaves                               (b) Wool yielding animal
  3. Yak                                                      (c)Food of silkworm
  4. Cocoon                                               (d) Reeling                                                                                                                                     (e) Cleaning sheared skin

Ans-

Column I                                                                Column II

  1. Scouring                                            (a) Yields silk fibers (4)
  2. Mulberry leaves                              (b) Wool yielding animal (3)
  3. Yak                                                     (c)Food of silkworm (2)
  4. Cocoon                                              (d) Reeling                                                                                                                                     (e) Cleaning sheared skin (1)

(9)Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blanks spaces with letters that complete the words.

Down

(D)

1 : Thorough washing

2 : Animal Fibre

3 : Long thread like sericulture

Across

(A)

1 : Keeps warm

2 : Its leaves are eaten by silkworms

3 : Hatches from egg of moth

Ans-

Cross word puzzle

(D)

1: Scour

2: Silk

3: Fiber

(A)

1: Wool

2: Mulberry

3: Caterpillar

schoolhelpbygunjan.wordpress.com | Cross word problem| Exercise of Fibre to fabric| NCERT || Class 7

Helping Topics

Fibres and Plastics

Some Indian breeds of sheep

Wool producing animals in India

Burning smell of different fibres

Practice sheet, class 7

Picture1

Leave a comment