The Sound Of Music| Part II| The Shehnai Of Bismillah Khan| NCERT Solutions| Class 9

NCERT Solutions of Chapter: The Sound Of Music, Part II, The Shehnai Of Bismillah Khan. NCERT Solutions along with words meaning and worksheets for Class 9.

 

Thinking about the next

(I) Tick the right answer.

(1) The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker’.

(2) (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.

(3) Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musicians).

(4) Bismillah Khan learnt to play the shehnai from ( Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).

(5) Bismillah Khan’s first trip abroad was to Afganistan, U.S.A. Canada).

Ans-

(1) The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker’.

(2)  (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shshnai.

(3) Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musicians).

(4) Bismillah Khan learnt to play the shehnai from ( Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad faiyaaz Khan).

(5) Bismillah Khan’s first trip abroad was to Afganistan, U.S.A. Canada).

 

(II) Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick ( ) in the correct column. Discuss your answers in class.

Bismillah Khan’s feelings about Positive Negative Neutral
1. teaching children music
2. the film word
3. migrating to the U.S.A
4. playing at temples
5. getting the Bharat Ratna
6.the banks of the Ganga
7. leaving Benaras and Dumraon

Ans-

Bismillah Khan’s feelings about Positive Negative Neutral
1. teaching children music (√)
2. the film word (√ )
3. migrating to the U.S.A ( √ )
4. playing at temples (√ )
5. getting the Bharat Ratna (√ )
6.the banks of the Ganga ( √ )
7. leaving Benaras and Dumraon (√ )

 

(III) Answer these questions in30 – 40 words.

(1) Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?

Ans –

Aurangzeb banned the playing pungi because of its shrill sound. Pungi  became the generic name for reeded noisemakers.

 

 (2) How is a shehnai different from a pungi?

Ans-

Pungi is a smaller and less broad than the shehnai. Shehnai has seven holes. Shehnai can be played by closing and opening some of these holes.

 

(3) Where was the shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?

Ans-

The shehnai  was played traditionally in temples and in the North Indian wedding. Bismillah Khan brought the shehnai on to the classical stage.

 

(4) When and how did Bismillah Khan get his big break?

Ans-

Bismillah Khan got his big break in 1938 after opening of All India Radio of Lucknow. He soon became an often – heard shehnai player on radio.

 

(5) Where did Bismillah Khan play the shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic?

Ans-

Bismillah Khan played the shehnai on 15 August 1947 at Red Fort. The event was historic because India got independence and Bismillah Khan was the first to greet India with Shehnai.

 

(6) Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the USA?

Ans-

Bismillah Khan refused to start a shehnai school in the USA because river Ganga can not be transport there.

 

(7) Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah khan loves India and Benaras.

Ans-  Two instances in the text which tell us that Bismillah Khan loves India and Benaras-

(a) Ustad Bismillah Khan refused to open a shehnai school in USA.

(b) He refused to move to Pakistan.

 

Thinking about language

(I) Look at these sentences.

(a)Evelyn was determined to live a normal life.

(b)Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers.

The italicised parts answer the questions:” What was Evelyn determined to do?” And “What did Evelyn mange to do?” They begin with a to – verb (to live, to conceal)

Complete the following sentences. Beginning with a to – verb, try to answer the questions in brackets.

(1) The school sports team hopes__________(What does it hope to do?)

(2) We all want ___________(What do we all want to do?)

(3) They advised the hearing – impaired child’s mother _____(What did the authorities permit us to do?)

(4) The authorities permitted us to _______ (What did the authorities permit us to do?)

(5) A musician dicided to ____ (What did the musician decide to do?)

Ans –

(1) The school sports team hopes to win in hockey match.(What does it hope to do?)

(2) We all want to succeed in life.(What do we all want to do?)

(3) They advised the hearing – impaired child’s mother to took her to doctor. (What did the authorities permit us to do?)

(4) The authorities permitted us to construct the building.

(5) A musician decided to help her in learning music. (What did the musician decide to do?)

 

(II) From the text on Bismillah Khan, find the words and phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/ phrases has been given for you in brackets.

(1) the home of royal people (1) ____

(2) the state of being alone (5) _____

(3) a part which is absolutely necessary (2) _____

(4) to do something not done before (5) ________

(5) without much effort (13) ______

(6) quickly and in large quantities (9) _________ and ___________

Ans-

(1) the home of royal people (1)  royal residence

(2) the state of being alone (5) solitude

(3) a part which is absolutely necessary (2) indispensable

(4) to do something not done before (5) improvise

(5) without much effort (13) effortlessly

(6) quickly and in large quantities (9) thick and fast

 

(III) Tick the right answer.

(1) When something is revived, it (remains dead/ lives again).

(2) When a government bans something, it wants it (stopped/ started).

(3) When something is considered auspicious, (welcome it /avoid it).

(4) When we take to something, we find it (boring/ interesting).

(5) When you appreciate something, you (find it good and useful/ find it of no use).

(6) When you replicate something, you do it (for the first time/ for the second time).

(7) When we come to terms with something, it is (still upsetting/ no longer upsetting).

Ans-

(1) When something is revived, it (remains dead/ lives again ).

(2) When a government bans something, it wants it (stopped  / started).

(3) When something is considered auspicious, (welcome it /avoid it).

(4) When we take to something, we find it (boring/ interesting ).

(5) When you appreciate something, you (find it good and useful / find it of no use).

(6) When you replicate something, you do it (for the first time / for the second time).

(7) When we come to terms with something, it is (still upsetting/ no longer upsetting ).

 

(IV) Dictionary work

The sound of the shehnai is auspicious.

The auspicious sound of the shehnai is usually heard at marriages.

The adjective auspicious can occur after the verb be as in the first sentence, or before a noun as in the second. But there are some adjectives which can be used after the verb be and not before a noun. For example:

(a) Ustad Faiyaz Khan was overjoyed.

We cannot say: *the overjoyed man.

Consult your dictionary and complete the following table. The first one has been done for you.

adjective only before noun not before noun both before and after the verb be
indispensable  
impressed
afraid
outdoor
paternal
countless
priceless

 

Ans-

adjective only before noun not before noun both before and after the verb be
indispensable
impressed
afraid
outdoor
paternal
countless
priceless

 

Speaking

(I) Imagine the famous singer Kishori Amonkar is going to visit your school. You have been asked to introduce her to the audience before her performance. How would you introduce her?

Here is some information about Kishori Amonkar you can find on the Internet.

Read the passage and make notes of the main points about:

(a) her parentage

(b) the school of music she belongs to

(c) her achievements

(d) her inspiration

(e) awards

Padma Bhushan Kishori Amonkar, widely considered the finest female vocalist of her generation, was born in 1931, daughter of another great artist, Smt. Mogubai Kurdikar. In her early years she absorbed the approach and repertoire of her distinguished mother’s teacher Ustad Alladiya Khan. As her own style developed, however, she moved away from Alladiya Khan. As her own style developed, however, she moved away from Alladiya khan’s ‘Jaipur – Atrauli gharana’ style in some respects, and as a mature artist her approach is usually regarded as an individual, if not unique, variant of the Jaipur model.

Kishori Amonkar is a thinker besotted by what she calls the mysterious world of her raagas. She dissects them with the precision of a perfectionist, almost like a scientist, until the most subtle of shades and emotions emerge and re – emerge.

She is very much inspired by the teachings of the ancient Vedic sages, written at a time when vocal music was highly devotional in character. This soul searching quality of her music, coupled with a very intellectual approach to raga performance has gained her quite a following in India and has helped to revive the study of khayal.

 Significant awards bestowed on this artist include the Sangeet Natak Akademi Award (1985), the Padma Bhushan (1987), and the highly coveted Sangeet Samradhini Award (considered one of the most prestigious awards in Indian Classical Music) in 1997.

(1) Read the passage and make notes of the main points about:

(a) her parentage

(b) the school of music she belongs to

(c) her achievements

(d) her inspiration

(e) awards

Ans-

(a) her parentage – Finest female vocalist Kishori Amonkar is the daughter of great artist Smt. Mogubai Kurdikar.

(b) the school of music she belongs to –   She absorbed the approach and repertoire  of her mother’s teacher Ustad Alladiya Khan in her early years. She moved away from Alladiya khan’s ‘Jaipur – Atrauli gharana’ style and as a mature artist her approach is usually regarded as an individual, if not unique, variant of the Jaipur model.

(c) her achievements –  She revived the study of ‘khayal’. She is considered as the finest female vocalist of her generation.

(d) her inspiration – She is very much inspired by the teachings of the ancient Vedic sages, written at a time when vocal music was highly devotional in character.

(e) awards –

Significant awards bestowed on this artist include the Sangeet Natak Akademi Award (1985), the Padma Bhushan (1987), and the highly coveted Sangeet Samradhini Award (considered one of the most prestigious awards in Indian Classical Music) in 1997.

 

(II) Use your notes on Kishori Amonkar to introduce her to an imaginary audience. You may use one of the following phrases to introduce a guest:

I am honoured to introduce…/I feel privileged to introduce…/We welcome you…

Ans-

I am honoured to introduce finest female vocalist of her generation Kishori Amonkar ji.  She is born in 1930. She is the daughter of great artist, Smt. Mogubai Kurdikar. In her early age she absorbed the approach of ‘Jaipur – Atrauli gharana’ style. But as a mature artist her approach is usually regarded as an individual, if not unique, variant of the Jaipur model. She is very much inspired by the teachings of the ancient Vedic sages, written at a time when vocal music was highly devotional in character. This soul searching quality of her music, coupled with a very intellectual approach to raga performance has gained her quite a following in India and has helped to revive the study of khayal.

Significant awards bestowed on this artist include the Sangeet Natak Akademi Award (1985), the Padma Bhushan (1987), and the highly coveted Sangeet Samradhini Award (considered one of the most prestigious awards in Indian Classical Music) in 1997.

 

Writing

“If you work hard and know where you’re going, you’ll get there,’ says Evelyn Glennie.

You have now read about two musicians, Evelyn Glennie and Ustad Bismillah Khan. Do you think that they both worked hard? Where did they want to ‘go’?

Answer these questions in two paragraphs, one on each of the two musicians.

Ans-

Evelyn Glennie – She worked hard to be a musician. She won over her physical weakness of deafness. She wanted to learn xylophone and she learnt it. She started to listen music from other body parts except ears.

Ustad Bismillah Khan – Ustad Bismillah Khan was born in family of musicians. He learned to play shehnai from his maternal uncle. He brought Shehnai on classical stage. He practice Shehnai at the bank of Ganga. He worked hard and played shehnai all over the world. He loved Benaras and Dumeran very much. He denied to left Benaras to open a Shehnai school in USA.

 

Helping Topics

Summary

Words Meanings